Als de samenleving maakbaar is, is het dan je eigen schuld als je corona krijgt?

covid 19
17 maart 2020

“Corona is een virus waarvan we nog weinig kennis hebben. De ernst van het virus, hoe het zich verspreid en wat we er precies tegen kunnen doen is omstreden.

Wat we wel weten is dat kwetsbare doelgroepen zoals ouderen, zieken en kinderen vatbaarder zijn voor het virus met zelfs levensbedreigende uitwerkingen. De weerstand van deze groep mensen is doorgaans slechter er daar kunnen zij weinig aan doen.

We kunnen, als kwetsbare en minder kwetsbare mensen, slechts zorgzamer en waakzamer zijn voor de kwetsbaren in onze samenleving. De meerderheid van de mensen in de samenleving heeft echter wel de mogelijkheid om actief te werken aan een goede weerstand.

Daarbij hoort een gezond leefritme en voedingspatroon. In die zin denk ik dat een goede weerstand maakbaar en behoudbaar is. Ieder individu draagt daar en eigen verantwoordelijkheid voor.

Is het dan je eigen schuld als je corona krijgt? Nee. Gezien de complexiteit van deze situatie moeten we juist niet met vingers gaan wijzen. We moeten verantwoordelijkheid en zorg dragen voor de medemens en elkaar inspireren in een gezonde omgang met de verspreiding van het virus.

Op dit soort momenten kunnen we verbinding vinden in de kwetsbaarheid van de mens: we zijn namelijk allemaal mensen die vroeg of laat te maken krijgen met ziekte, pijn en de dood (we hebben als mens allemaal te lijden). Het corona virus kan in die zin fungeren een ‘reality check’: de realiteit van de onmaakbaarheid van de moeilijke en pijnlijke kanten van het leven”. 

Hartelijke groet, 
Noa

Noa is stagiair spiritual care bij NEWConnective. Noa is lifecoach en programmamaker en houdt zich bezig met zingeving, duurzaamheid en gezondheid.

Gemaakt door: NCAdmin