Blue Monday is niet zo’n heel goed idee

16 januari 2022

Blue Monday is de nieuwe Valentijnsdag: het staat krom van de marketing en is een uitnodiging om iemand eens lekker in de watten te kunnen leggen: jezelf. En daar is niks mis mee, maar daar kunnen we beter geen willekeurige maandag in januari voor gebruiken, een maand waarin de mentale gezondheid van mensen al genoeg op losse schroeven staat. Een arbitraire data die gekozen is op basis van pseudowetenschap, helpt daar niet bij. Blue Monday valt in het rijtje van ‘eerste-wereld-problemen’.

Pseudowetenschap? Ja, twee jaar geleden kopte onder andere het AD: ‘Blue Monday: een verzonnen term voor een dag die helemaal niet bestaat’. De term werd verzonnen door een psycholoog die een magische formule had gemaakt waarmee hij kon aantonen ‘dat de derde maandag in januari de meest depressieve dag van het jaar is’. Wat bleek, hij werd betaald door een reisprogramma zodat ze meer vakanties konden verkopen, de formule is inmiddels verworpen.

Hart van Nederland schreef paradoxaal: Blue Monday bestaat helemaal niet, en toch kun je je er tegen wapenen. Wacht even, hoe wapen je je tegen iets dat niet bestaat?

Blue Monday wekt de suggestie dat er een dag in het jaar is waarop bijna iedereen zich slecht voelt, van alles uit de kast mag halen om daar iets aan te doen (een reisje naar de zon, tips voor je mentale gezondheid die het hele jaar door belangrijk zijn, je muur geel verven) maar de dag erna weer fris en fruitig door het leven zullen gaan. We vergeten daardoor dat niet alleen de seizoenen een invloed op onze mentale gezondheid kunnen hebben, of het feit dat we onze goede voornemens in duigen hebben zien vallen. Maar als we Blue Monday weten te verslaan, dan zijn we goed op weg, toch?

Het probleem: door Blue Monday te blijven noemen (ook door deze blog), wordt het een mythe die zichzelf in stand houdt. We geven graag onze sombere gevoelens een tastbare reden: een willekeurige maandag in januari. Hierdoor schuiven we onze problemen in de schoenen van iets dat buiten ons ligt, maar kan het des te moeilijker worden om te begrijpen waarom je je de maand erna nog steeds niet beter voelt.

Je mentale gezondheid is iets waar je altijd mee bezig moet kunnen zijn, net als dat je dry january niet nodig hebt om minder glazen achterover te slaan. Maar als het voor jou een eerste stap is naar meer bewustzijn, dan houden we je natuurlijk niet tegen.