Boekrecensie: De kracht van rust

Boekrecensie De kracht van rust
12 maart 2021

In het kader van Maand van de Spiritualiteit lazen zes studenten de genomineerde boeken voor Beste Spirituele Boek.

Deze keer recenseert Rachel Stoffelsen een boek van Mirjam van der Vugt.

De kracht van rust

Donderdagochtend. Grijs en mistig buiten, opnieuw een dag proberen mijn onderzoeksvoorstel te verbeteren. Met tegenzin warm ik mijn havermout op, en een kwartiertje later kruip ik weer achter mijn laptop. Net als gisteren. En eergisteren. Meestal lukt het me wel om positief te blijven, maar ik merk dat ik vandaag de energie maar moeizaam op kan brengen. Een uur of acht later voel ik me onverzadigd en niet voldaan. Mijn to-dolijst is nog nauwelijks afgevinkt, en ik moet nog een boekrecensie schrijven. Een boek dat nota bene gáát over rust. 

Ik hoor het je al denken: weer een boek over rust? Hebben we er daar inmiddels niet genoeg van? Druk, dat zijn we allemaal. En daar moeten we mee leren leven. En om eerlijk te zijn: ik dacht hetzelfde. Toch is dit boek, dat de prijs voor beste spirituele boek van het jaar 2021 won, anders. 

Acht tegendraadse lessen

In De kracht van rust presenteert Mirjam van der Vegt acht tegendraadse lessen over werk en het goede leven. Met inspiratie van rapper Typhoon, bergbeklimmer Katja Staartjes, bisschop Ancelimo en ervaringen van Eisenhower, Churchill, Nelson Mandela en nog veel meer harde werkers. 

De kracht van rust is geen to-dolijst om af te vinken, maar presenteert zich als hulpmiddel om een nieuwe levenshouding te ontwikkelen. Al vanaf de eerste pagina hoor ik mijn zucht van verlichting door de kamer klinken. Het lezen van dit boek alleen, zonder het direct in de praktijk te brengen, ontspant mijn schouders. In acht hoofdstukken deelt Mirjam haar ervaringen en levenslessen over rust. Prettig is het dat haar eigen ervaringsverhaal het uitgangspunt is. Hiermee toont van der Vegt zich als een kwetsbare, feilbare ervaringsdeskundige in plaats van professionele expert op het gebied van rust. 

Zaaien en oogsten

Hoewel ik eerder al boeken over rust las en overtuigd ben van het belang ervan, leerde dit boek me nieuwe lessen. Over het belang van de focus leggen op zaaien in plaats van oogsten, bijvoorbeeld. Als ik me na een werkdag ontevreden voel, komt dat meestal omdat ik me dan heb gericht op de oogst. Wat is het resultaat? Wat is zichtbaar? Wat heb ik bereikt? Zinvoller is het om je, naast de focus op het oogsten, ook te richten op zaaien. Waar heb ik vandaag liefde gezaaid? Wat heb ik gepland? Het resultaat is hiervan misschien niet direct zichtbaar, maar in haar boek legt van der Vegt uit waarom dit zo waardevol is en wat het je kan brengen. Een mooie les die ik meeneem na het lezen ervan, als ik nog een keer een ‘slechte’ scriptie-dag heb. 

Ook denkt Mirjam na over wat stilte betekent en hoe je leeft vanuit je waarden. Daarbij laat ze zich inspireren door monniken en psychologen, maar ook door vluchtelingen, een Oegandese sinaasappelboer, rapper Typhoon en bergbeklimster Katja Staartjes. Ieder heeft zijn eigen verhaal, maar de vraag hoe we onze eigen grond het beste kunnen cultiveren blijkt universeel. 

Rust in de chaos

Als je net als ik merkt dat je het lastig vindt om rust in te bouwen in je agenda, zou dit een boek voor jou kunnen zijn. De kracht van rust vertelt een open, eerlijk en toegankelijk verhaal dat levenslessen put uit verschillende inspiratiebronnen. Bonus is het extra videomateriaal dat beschikbaar is (maar waar ik zelf nog niet genoeg rust voor genomen heb…). De kracht van rust heeft niet de pretentie je leven te veranderen met een quick fix, maar kan je helpen om stap voor stap een beetje meer te kiezen voor rust in de chaos. 

Rachel studeert Media & Religie aan de VU in Amsterdam. Ze loopt sinds februari stage bij NEWConnective.