Pasen & Ramadan: vasten als wereldwijde traditie

donderdag 7 april om 18:15

Let op: de kaarten voor het diner zijn bijna uitverkocht. Wil je alleen het gesprek in de Westerkerk bijwonen? Mail ons dan! info@newconnective.nl

Datum: Donderdag 7 april
Tijd: 18:15 – 21:30
Locatie: Westerkerk

Tickets: via Eventbrite

Een maand zonder social media, stoppen met vlees eten of niet meer met het vliegtuig op vakantie. Korter douchen of in ijskoud water leren zwemmen. Intermittent fasting of nu toch echt maar vegan. Je stopt of begint ergens mee, omdat dat een goed idee is; voor jezelf, voor de wereld of voor je portemonnee. Terwijl het best moeilijk kan zijn om afstand te nemen van je eigen gewoontes. 

In religieuze tradities is dit waar vasten voor bedoeld is: een ritueel om dichterbij jezelf en/of dichterbij God te komen. Letterlijk ruimte maken in je agenda, in je lijf en in je portemonnee om te bepalen waar je staat in het leven en na te gaan wat je belangrijk vindt.

Omdat de Ramadan en de christelijke vastentijd elkaar dit jaar overlappen, is het thema vasten hét uitgangspunt voor een ontmoeting op 7 april. We gaan met elkaar in gesprek over de verschillende religieuze opvattingen over vasten, maar ook van niet-gelovigen. Waar zou jij mee willen, of misschien wel moeten stoppen, om dichterbij jezelf te komen?  

Over de avond

De avond start in de Westerkerk waar Herman Koetsveld en Enis Odaci in gesprek gaan over de christelijke en islamitische opvattingen over vasten. Daar gaan we ook met elkaar in gesprek over het thema. 

We starten de avond zonder een maaltijd, om aan te haken op het ritme van het vasten. Later op de avond breken we het vasten in MAQAM en delen we de maaltijd. En daarbij kan het GVD niet ontbreken: het Groot Vooroordelen Diner!

Programma:

18:15 Inloop Westerkerk
18:30 – 19:30 Podiumgesprek over het thema
19:45 Vertrek MAQAM
20:20 Toelichting bij het breken van het vasten
20:30 Delen van de maaltijd met GVD

Na de maaltijd is er nog een concert van het Amsterdams Andalusisch orkest!

Tickets

 

Achtergrondinformatie

Vasten tijdens de Ramadan

Het vasten is een periode waarbij de moslims stil staan bij waarden als bezinning, inkeer, solidariteit en wat het betekent om moslim te zijn. Hoewel het vasten in groepsverband wordt beleefd en ervaren, is het iets wat een gelovige enkel voor God doet. Het vergt extra discipline en veel moslims ervaren een vergroting van hun spiritualiteit, er worden extra gebeden verricht, de koran wordt idealiter in zijn geheel gelezen en er worden extra liefdadigheidsactiviteiten verricht. 

Vasten tijdens het Christendom

Het christelijke vasten begint veertig dagen voor Pasen, op Aswoensdag. Deze dag markeert het begin van een periode van inkeer en bezinning, waarin christenen zich voorbereiden op het Paasfeest. Door te vasten bezinnen ze zich op hoe ze in het leven staan en verbinden ze zich met de lijdensweg van Christus. Die solidair is met de mensheid in nood tot het bittere eind als hij sterft. Solidariteit is daardoor ook een belangrijk thema in de 40 dagentijd, wat zich bijvoorbeeld uit in het geven van giften. De lijdensweg van Jezus eindigt in zijn kruisdood, waar christenen bij stilstaan op Goede Vrijdag. Op Pasen vieren christenen de opstanding van Christus uit de dood en verbinden zichzelf met deze beweging. Door de diepte heen (40 dagen) om vervolgens op te staan met nieuwe hoop. Door te vasten bezinnen christenen zich op de vraag wat ze willen loslaten of achterlaten. Op Pasen is het feest en is de vastentijd voorbij. 

 





Aankomende evenementen