Hoe duurzaam ben jij?

duurzaam
9 augustus 2019

In september geeft NEWConnective opnieuw een Groot Vooroordelen Diner. Deze keer met het thema duurzaamheid. Met elkaar in gesprek over de zin en onzin van duurzaam leven. En daardoor kwam ik na te denken over mijn eigen leefstijl.

Duurzaam bij vlagen

Bij vlagen best duurzaam. Zo probeer ik mijn afval zoveel mogelijk te reduceren (no-waste), en dat wat ik heb aan afval scheid ik. Ik koop duurzame kleding en eet ik bijvoorbeeld sinds mijn 20e vegetarisch (en nu zelfs zoveel mogelijk plantaardig).

Als student vond ik dat soms best lastig. Ik kon me schamen voor mijn overtuiging dat de bio-industrie niet oké is. Iedereen om me heen leek onbezonnen te leven en ik moest weer eens moeilijk doen en me bezig houden met duurzaamheid en moraliteit. Soms had ik geen zin om vast te houden aan mijn idealen, wilde ik na een avond in de kroeg ook gewoon een broodje kroket of een kipcorn eten.

Een duurzaam kroketje…

En hoewel de morele grenzen van een student om 04.00  uur ‘s nachts  soms redelijk rekbaar zijn, gaf mijn ethisch geweten niet op. De vleesrijke snacks werden ook in nachtelijke toestand vervangen door een frietje. Of groentekroketten. (De vegetarische slager bestond nog niet. En groentekroketten met een blokje wortel, paprikaflintertje en één lichtbruine doperwt waren het beste alternatief voor een Van Dobben).

Toen ik op mijn 24e met mijn tweede studie Humanistiek startte, begon ik in te zien dat duurzaam leven niet alleen een persoonlijke voorkeur is, maar onderdeel is van mijn wereldvisie.

Ik noem mezelf Humanist. Voor mij houdt dat(onder heel veel meer) in dat ik geloof in de kracht en verantwoordelijkheid van mensen om goed te kunnen samen leven. Ik geloof in hun oneindig vermogen. Om te shinen. Om kwetsbaar te zijn. Om liefde te geven.
En nemen.
Om goed voor zichzelf te zorgen.
En anderen.

Als humanist (en mens!) ben ik ben verantwoordelijk voor mijzelf, anderen en de wereld waarin wij leven. Zoveel mogelijk mensen moeten een zo mogelijk 1. goed leven kunnen leiden.
Ook de generaties die na ons komen.

Ik schrok me kapot!

Ik las laatst dit artikel van het Humanistisch Verbond. Ik schok me kapot: niet Trump is de grootste mensenrechtenschender, de klimaatcrisis is dat! De wereld gaat langzaam naar de knoppen en dat maakt me verdrietig. Ik heb ontzettend veel ontzag voor de pracht en kracht van de natuur. Ik vind haar overweldigend mooi, bijzonder en fascinerend.
Onheilspellend en helend tegelijk. Daar voor wil ik zorg dragen! Niet omdat het gecreëerd is door een of andere externe God, maar gewoon om wat het is.

Gaat geloof en duurzaamheid samen?

Maar wat als je nou wel in God gelooft? God als createur van al dat is. De aarde als kroon op de schepping. Ik zou denken dat je dan de verantwoordelijkheid naar hem (of haar? Het?) hebt om respectvol met die schepping om te gaan.
Maar lang niet iedereen is vegetariër.
Juist gelovigen hebben veel spijswetten waarin vlees een belangrijke rol speelt.

Tijdens het GVD ga ik graag in gesprek met (gelovigen) die bewust geen vegetariër zijn, hun afval niet scheiden of veel fast fashion kopen. In het kader van duurzaam leven maakt wel of niet geloven naar mijn idee niet uit.
Of die prachtige aarde nou geschapen is in 7 dagen of ontstaan door ingewikkelde processen van 700 miljard jaar.
Het is ons thuis en daar moeten we, met elkaar, voor zorgen.

Ook zin in duurzaam leven? Kom dan naar ons event!
Check ook de site van de duurzamestudent.nl voor allerlei verdiepende artikelen. 

1. Goed is natuurlijk een multi-interpretabel begrip. Maar laten we er voor de goede orde van uit gaan dat de mensenrechten een behoorlijke basis zijn voor een goed leven. 

Gemaakt door: Niki Van Houten
Niki van Houten werkt sinds oktober 2017 bij NEWConnective als programmamaker. Ze begeleidt daarnaast rouwgroepen, schrijft af en toe een blog en spreekt hier en daar een meditatie in. Hiervoor werkte ze als geestelijk verzorger op de Hogeschool Leiden. Daar deed ze 1-op-1-gesprekken met studenten die vastliepen op persoonlijk vlak, gaf ze trainingen over omgaan met faalangst en begeleidde ze rouwgroepen. Wat is jouw levensbeschouwing? "Daar ben ik eigenlijk niet helemaal over uit. Mijn levensbeschouwelijke wortels liggen in de Humanistische traditie, maar ik zou mezelf niet per se humanist noemen. Ik voel me ook aangetrokken tot elementen uit de yogatraditie, het Boeddhisme en oude natuurreligies. De belangrijkste elementen van mijn levensbeschouwing zijn dat ik wil leven vanuit liefde, vertrouwen & wijsheid." Wat is het wijste dat je tot nu toe hebt geleerd? "Dat het enige contstante element in het leven verandering is. Dat wil zeggen dat wij continu in verandering zijn, net als de wereld om ons heen. En dat er daarom geen gefixeerde waarheden bestaan, maar enkel flexibele waarnemingen. Het is dus OK om van mening te veranderen of van koers te wijzigen. Dat betekent dat je in ontwikkeling bent, groeit en leert."