Impressie Zinspiration – Lazy Sunday Afternoon

9 oktober 2018

Een zondagmiddag vol ontspanning, ontmoeting en even helemaal niks moeten; Studentenplatforms Ziel & Zaligheid, KGK Youth en NEWConnective organiseerden 23 september de tweede editie van het ZINspiration festival – Lazy Sunday Afternoon campus Uilenstede.

Strakke deadlines, tentamenstress en oneindige leeslijsten, als student ken je het allemaal.  Het blijft moeilijk om een balans te vinden tussen keihard aan het werk zijn en vormen van ontspanning. In de kas van het II Café kreeg je de tijd om even stil te staan, om in de ontspannen groene omgeving na te denken over de vragen des levens en om letterlijk én figuurlijk je body& mind even goed te stretchen.

Naast de stekjes en plantjes van de Botanische Tuin op de ZuidAs, de mensenbieb, de reli-proeverij, ‘Stilte met Taizé’ en het ‘Walk of Life Labyrint’ was er de mogelijkheid om ook je lichaam eens echt tot rust te laten komen. Eerstejaars bewegingswetenschappen studente Trisha Chin-Kon-Sung (19 jaar) gaf zondag twee keer een Hatha-yoga les. Hoe komt het dat ze op zo’n jonge leeftijd al les geeft en waar heeft zij ZIN in dit studiejaar? NEWConnective sprak haar op het festival:

“Toen ik 9 jaar was ben ik via mijn tante bij yoga terechtgekomen. Zij gaf yoga aan kinderen en zo ging ik automatisch op les. Na een lange tijd zelf yoga te doen spoorde opnieuw mijn tante aan om ook les te gaan geven. In het begin was ik nog wat verlegen maar op een gegeven moment, nadat ik het steeds meer deed werd het makkelijker. Sinds een jaar of drie geef ik les in de Hatha yoga. Dat gaf ik eerst aan kinderen, maar nu ook aan volwassen.

Sommige mensen denken dat yoga er is om slank te worden, maar dat is het absoluut niet. Yoga is een soort levensstijl. Persoonlijk vind ik dat het erg goed bij mij past, maar ook bij het studentenleven. Het studentenleven kan nogal stressvol zijn, er ligt een bepaalde druk op je. Wanneer je yoga doet heb je gewoon even tijd voor jezelf. Dan hoef je niet te denken ‘ik moet dit nog doen of dat tentamen is over een week’ maar ben je gewoon bezig met jezelf. Dat anderhalf uurtje voor mijzelf is genoeg om de rest op te pakken. Het is echt een moment van ontspanning, tot rust komen.

We zijn vanmiddag begonnen met een meditatie om tot rust komen. Daarna deden wij de zonnegroet, dat is een serie van twaalf oefeningen: een beetje de kickstarter voor de rest van de oefeningen. Vervolgens de crocodile serie, een zesdelige set oefeningen. Ze zeggen dat je altijd moet beginnen als een baby; dat betekent dat je eerst op je rug begint, dan op je buik, dan zittend en dan staand. Na die twee series heb ik dat opgebouwd.

 

Waar heb jij zin in dit studiejaar?

 

Ik wil gewoon alles eruit halen. Zoveel mogelijk. Niet alleen uit mijn studie maar ook uit het sociale leven. Het is niet dat ik 24/7 ga studeren, dat gaat gewoon niet. Ik hoop dat ik de toets voor geneeskunde haal, dat ligt echt dicht bij mijn hart. Maar als ik het niet haal.. is er overal wel iets te doen..

Ik hoop ook dat ik door kan blijven gaan met yoga, dat ik het niet te druk krijg. Dat ik dat anderhalf uurtje wel echt voor mijzelf heb. Ik probeer dat wel echt te beschermen.”.

Op het festival sprak inspirational Speaker Wout van  Wengerder. Beter bekend als De Kwetsbare Helde. Met vragen als ‘wat draag jij mee uit je verleden?’ en ‘heb je spijt van de dingen die je hebt gedaan?’ gaf een interactieve lezing die een ieder aan het denken zette.. Hij sprak over ‘lopen in je eigen ritme’ en de kunst om soms gewoon even op pauze te drukken. Deze Kwetsbare Held nam ons mee in zijn onderzoek naar het leven, de nieuwsgierigheid en daagde ons uit op zoek te gaan naar avontuur.

Lp’s op de grond, groene plastic appels en circus tentjes? Allemaal onderdeel van The ‘Walk of Life’ een eigentijds labyrint voor iedereen die durft na te denken over levensvragen. Je loopt het parcours met een retro-discman en hoort via de oortjes de gids die je meeneemt op een reis. Onderweg stond ik regelmatig stil om de vragen over mijn verleden en het heden goed in mij op te kunnen nemen. Welke factoren maken je gelukkig? Welke slechte eigenschappen zou je misschien willen loslaten? Aan het einde van dit parcours moest ik toch wel even slikken. Ik was op een creatieve en actieve manier zomaar ineens eventjes op zoek gegaan naar de beste versie van mijzelf. Onder het genot van een warm drankje en een lui deuntje kon ik tijdens een chillsessie daarna alles nog eens goed op mij in laten werken.

Als afsluiter van deze prikkelende middag gaf zangeres Karima El Fillali een voorproefje van de voorstelling Sacred Songs – Women’s Voices waarbij ze ons meenam in de wereld van de Arabische muziek. Het optreden sloot perfect aan bij de ontspannen, persoonlijke en inspirerende sfeer van het festival.

ZINspiration festival voedde op deze regenachtige zondag de ziel en gaf ons (nog meer) ZIN in het nieuwe studiejaar.

Door: Manouk Prins, Writer of NEWConnective