Wanderlust: de Zin van het reizen

Wandelust
12 januari 2019

Terwijl ik vanuit een Berlijns cafeetje uitkijk over de Spree vraag ik mij af waarom ik altijd zo graag op reis ga. Vakantie mag je het niet noemen want dat wordt geassocieerd met all-inclusive, om 08:00 uur opstaan om een strandbedje te bemachtigen en campings vol Hollanders aan de Costa del Sol (wat overigens ook hartstikke leuk kan zijn). Denk meer aan een backpack-hernia, lokale mensen ontmoeten (bij voorkeur in Zuid-Amerika of Azië) en hostels met stapelbedden. Op reis gaan. Wat is dat nou precies? Op reis gaan impliceert bijna een zoektocht. Waarom kan ik al blij worden van het idee alleen al en wat brengt het mij dan?


Hoe vaak loop je wel niet door een museum zonder echt te kijken ?

Onderweg naar een nieuwe omgeving blijf ik mij aangenaam en opnieuw verbazen. Iedereen die de Taj Mahal, de stad Petra of Machu Picchu heeft gezien weet precies wat ik bedoel. Verbazing over de schoonheid van een bepaald uitzicht tot verwondering over de gastvrijheid van de lokale bevolking. De grote dichter en filosoof Johann Wolfgang von Goethe schreef het al eens: “het hoogste doel in ieders leven is verbazing”. Hoe vaak loop je wel niet door een museum zonder echt te kijken? In het buitenland, ver weg van al het dagelijkse lijken je zintuigen pas echt op scherp te staan. De verbazing opent iets in ons wat inspireert en ons creatieve vermogen weer aansteekt.

Ondanks dat je als student gebonden bent aan de vaste vakanties begint het geluk al bij het boeken van een vliegticket of het uitstippelen van de bergtocht die je altijd al wilde maken.

Elke student heeft dit nodig

Maar op reis gaan betekent voor mij ook vooral op zoek gaan naar verbinding. Het loslaten van vooroordelen en er telkens achter komen dat mensen veel meer op elkaar lijken dan je al dacht. Dat de overeenkomsten veel groter zijn dan de verschillen. Wij hebben allemaal behoefte aan geborgenheid, veiligheid, vertrouwen, hoop en een zekere mate van vrijheid, om te groeien en om te ontdekken. Elke student heeft het nodig om zo af en toe even te ontsnappen aan tandartsafspraken en strakke deadlines, vluchten zou je het kunnen noemen.. Of dat nou is in de bergen van Nepal of op een Iberisch schiereiland. Hoe cliché het ook klinkt, de bestemming is niet eens zo belangrijk. Het gaat om de reis. Waar dan ook naartoe. Het brengt je op zoveel manieren verder.