Sessions on Life #4: over meer verwondering en de vragen van een zinvol leven

17 maart 2021

In de vierde aflevering van Sessions on Life gaat Riekje van Osnabrugge in gesprek met Marc Lamain over zijn (veranderde) kijk op het leven, op zoek gaan naar verwondering en over hoe hij zijn leven zin geeft.

Marc is een recent afgestudeerde theoloog en historicus. Voordat hij naar Amsterdam kwam te studeren, groeide hij als jongste van het gezin op in Twente. Zijn christelijke opvoeding vormde tot in zijn studententijd het hoofdbestandsdeel van zijn levensbeschouwing. Eenmaal op zichzelf veranderde dat.

Terugkijkend op zijn tienertijd concludeert hij dat het christendom niet het beste in hem naar bovenhaalde: “Mijn geloof was een gekke mix van rechtlijnigheid (dogma) en bevlogenheid (mystiek), en dat schuurde ontzettend.” Hoewel zijn interesse in God erg is verminderd, houdt zingeving hem nog altijd bezig – zowel persoonlijk als thematisch.

Via de animatieserie BoJack Horseman en boeken van Camus, ging hij in zijn studententijd steeds verder richting het absurdisme, maar ook dat gaf niet voldoende bevrediging. Sinds een jaar zoekt Marc meer naar verwondering in het leven: alles gebeurt wel gewoon, maar je kiest zelf hoe je zin geeft, jouw verhaal vertelt. Je kunt je verwonderen over hoe dingen plaatsvinden. Een inspirerend boek bleek voor hem ‘Honderd jaar eenzaamheid’ van Gabriel García Márquez.

Zingeving is voor Marc een van-dag-tot-dag-aanpak geworden: “je kunt elkaar er zin in geven om er een mooie dag van te maken.” Mensen zijn hiervoor dus op elkaar aangewezen. “Voor mij zijn de vragen meer centraal gaan staan, en de antwoorden minder – vragen sturen je in de richting van wat ertoe doet. De zin van het leven zit hem daarom voor mij in de gesprekken die ik erover voer, persoonlijk, maar ook als zelfstandig podcast-producer en onderzoeker.”